do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
Do smażenia fajnie sprawdzają się: smalec, masło klarowane, olej kokosowy. A na przyszłość dobrze jest zakupić kombiwar lub grill elektryczny do szybkiego pieczenia.
Z nabiału masz dobre tłuszcze z masła 82% masło klarowane świetne do smażenia . Jogurt grecki pełnotłusty czy ser mozzarella wapń , tłuszcze tylko jeść . Pozdrawiam
[...] własnie ze nie mam zrodla białka ale nie mam pomyslu juz, ciezko do podwieczorku mieso wcinac... Jak bede gdzies w wiekszym miescie to kupie ten nierafinowany, póki co mam maslo klarowane w domu to na nim smazyc bede. Ok, w takim razie indyka upięke i zamiast 10g oleju bedzie oliwa, bo planowalam w tym posilku michę salaty z warzywami zjesc, [...]
Wyliczyłeś białka na granice 170 (tutaj się zgodzę2g na kg macy ciała starczą) a wrzucasz na 220g w rozpisce ;-) Ustaw sobie w dzienniku (pule kalorii jaką obliczyłeś) około 170g białka, przyjmij sobie 80-90g tłuszczy , a reszte weglowodanów. Dzem, rodzynki wymień na świeże owoce, wrzuć ziemniaki, różne mięsa - schab, karkówka, uda z kurczaka, [...]
[...] jest do smażenia, w I sniadaniu nie masz praktycznie białka, podpatrz dzienniki żywieniowe osób na fotum bo widze że to kuleje u Ciebie ok czyli proch z rana out - myslalem, ze w taki sposób rano zapodam bialka troche i bedzie ok. nie smaze na oliwie, smaze bez tluszczowo lub maslo klarowane/ew. smalec . oliwą polewam kuraka np albo warzywka.
Zmniejsz ilość białka do 2-2,5g/kg masy ciała,a w zamian zwiększ np.tłuszcz,gdyż węglowodanów i tak masz sporo. Masło klarowane wyjdzie taniej,jeśli zrobisz samemu Z supli,jeśli nie szkoda Ci kasy to bcaa możesz kupić,ale sądzę,że nie odczujesz żadnej różnicy gdy będziesz je brał lub nie ;-]
Panowie proszę : http://potreningu.pl/articles/1847/piec-mitow-na-temat-oliwy-z-oliwek (mit 3) Na szkoleniach Tadeusz bardzo często zaznacza, że lepszym rozwiązaniem jest olej kokosowy, czy masło klarowane oraz PAM, ale na oliwie z oliwek jak najbardziej smażyć można (na krótko).
1. Pstrąg tęczowy łososiowy płat na parze z cukinią, cebulą oraz pieczarkami ;-) 2. Zapiekany bakłażan z jajem z mięsem z polędwiczki wieprzowej oraz odrobiną sera i batatami z piekarnika 3. Placuszki z jaj, płatków owsianych, mąki gryczanej, banana i do tego migdały 4. Polędwiczka wieprzowa, kasza gryczana i masło klarowane ;-)
ja odpuscil bym raczej smazenie na oliwie , a wybral cos lepszego, maslo klarowane, smalec czy olej kokosowy, badz olej rzepakowy ale w ciemnej butelce.
Aż dziwne, bo wygląda na wartość ok 90cm, ale to nieistotne. Możesz smażyć na oliwie. Szczególnie produkty, które nie wymagają dłuższego smażenia. Np jaja, mięso w kostkę, rybę, podsmażenie ziemniaków, warzywa, itp. Jednak najlepsze będą masło klarowane, smalec i olej kokosowy. [...]
Sporo jakoś tych kalorii, skoro na zerowy wyszło Ci ponad 3200, to od 3 tysięcy bym zaczęła. Orzechy ziemne nie są najlepszym wyborem (bliżej im do fasoli niż orzecha) tutaj mój art o orzechach, które warto wprowadzić w michę http://www.sfd.pl/Orzechy_i_ich_cenne_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_-t1130750.html Kurczaka wymień na tłustsze mięśa [...]
Prawie wszystko będzie lepsze niż olej słonecznikowy. Może oprócz oleju lnianego. Do smażenia bardzo dobrze nadają się takie produkty jak: 1. Olej kokosowy. 2. Masło klarowane. 3. Smalec. 4. Bezkaloryczne oleje do smażenia w aerozolu. Polecam poczytać więcej na temat smażenia i zalecanych tłuszczów w tym procesie. [...]